English  |  正體中文  |  简体中文  |  Items with full text/Total items : 51258/86283 (59%)
Visitors : 8028396      Online Users : 128
RC Version 7.0 © Powered By DSPACE, MIT. Enhanced by NTU Library & TKU Library IR team.
Scope Tips:
  • please add "double quotation mark" for query phrases to get precise results
  • please goto advance search for comprehansive author search
  • Adv. Search
    HomeLoginUploadHelpAboutAdminister Goto mobile version
    Please use this identifier to cite or link to this item: http://tkuir.lib.tku.edu.tw:8080/dspace/handle/987654321/6589


    Title: 中國文獻學理論的建構
    Other Titles: The Structure of Chinese Documents Theory
    Authors: 周彥文
    Contributors: 淡江大學中國文學學系
    Date: 2006
    Issue Date: 2009-03-16 14:24:01 (UTC+8)
    Abstract: 本次申請之計劃為延續去年國科會補助之研究工作,故計劃名稱與去年 相同。 本計劃預訂以三年時間撰寫中國文獻學理論。此構想緣於本人多年前開 始接觸中國文獻學後, 發現文獻學做為一門新興的學科, 而海峽兩岸的學 者皆各陳其是, 無法構成討論焦點, 以致於本學科無法系統化的求進步。 本人遂於兩年前開始構思, 試圖將文獻學分成中國文獻學理論、中國文獻 學史、文獻資料整理實務三大部份, 使文獻學的研究系統化。 由於時間及能力皆有限,於是本人計劃先以三年之力投入文獻學理論的 工作, 希望嚐試建構一套理論系統。此一領域目前尚無人開發, 亦無前例 可循,故一切皆在摸索中進行。去年設訂的構想是第一年做方法論的探討, 第二年做文獻結構論, 第三年做文獻的內在理論研究。 去年( 2004)年底本人曾以此構想向國科會提案,並自今年8 月1 日起 獲得為期一年的研究補助。此一年多以來研究工作從未間斷, 目前已有小 部份的成果, 其間原先設訂的研究條目略有變動, 但是大方向不變。 本人今年再次以< 中國文獻學理論的建構> 為題提出申請,希望此一研 究能夠持續下去。縱然研究成果未必能成為定論, 但是若能開啟此一學科 的系統化研究路徑, 對學術界亦當略有裨益。
    Appears in Collections:[中國文學學系暨研究所] 研究報告

    Files in This Item:

    There are no files associated with this item.

    All items in 機構典藏 are protected by copyright, with all rights reserved.


    DSpace Software Copyright © 2002-2004  MIT &  Hewlett-Packard  /   Enhanced by   NTU Library & TKU Library IR teams. Copyright ©   - Feedback