English  |  正體中文  |  简体中文  |  Items with full text/Total items : 51254/86278 (59%)
Visitors : 8000752      Online Users : 57
RC Version 7.0 © Powered By DSPACE, MIT. Enhanced by NTU Library & TKU Library IR team.
Scope Tips:
  • please add "double quotation mark" for query phrases to get precise results
  • please goto advance search for comprehansive author search
  • Adv. Search
    HomeLoginUploadHelpAboutAdminister Goto mobile version
    Please use this identifier to cite or link to this item: http://tkuir.lib.tku.edu.tw:8080/dspace/handle/987654321/41124


    Title: 台灣電視媒體之組織文化與永續發展策略之探討
    Authors: 李美華
    Contributors: 淡江大學大眾傳播學系
    Keywords: ISO認證;永續發展策略;媒體組織文化
    Date: 2003-09
    Issue Date: 2010-01-27 18:22:20 (UTC+8)
    Publisher: 中華傳播學會
    Abstract: 「組織文化」提供了一組信仰或價值系統,這套信仰或價值系統或可稱為組織規範。至於「永續發展」(sustainable development)的主要概念,是在人類未來的社經發展過程中,應謹慎認知並嚴守地球環境的承載能力,以避免侵害未來世代的持續發展基礎與機會(於幼華,1999)。事實上,媒體之永續發展的經營策略可以充份反映該媒體之組織文化與管理決策的特色。 本研究分析臺灣電視媒體之組織文化,並探討各媒體在推動永續發展策略中有關品質管理(ISO 9000)以及環境管理(ISO 14000)的表現。本研究採用問卷調查與深度訪談的研究方法,分別針對八個電視媒體的員工與高階管理人進行調查與訪談。研究結果發現:在「社會責任」、「閱聽人取向」、「科學求真」、「正直誠信」、「表現績效」、「卓越創新」、「甘苦與共」、以及「團隊精神」等八個組織文化面向上,各媒體員工的認知有相當大的差異。而媒體管理階層對於自身媒體組織之永續發展策略大多抱持積極鼓勵的態度。其中,有關IS 9000品管認證的推動以無線電視臺的表現較有線電視臺為佳。至於環境管理認證的部分,各媒體雖然尚未推動ISO 14000,但是在推動環保與社會公益的活動上多有不錯的表現。
    Appears in Collections:[大眾傳播學系暨研究所] 會議論文

    Files in This Item:

    There are no files associated with this item.

    All items in 機構典藏 are protected by copyright, with all rights reserved.


    DSpace Software Copyright © 2002-2004  MIT &  Hewlett-Packard  /   Enhanced by   NTU Library & TKU Library IR teams. Copyright ©   - Feedback