English  |  正體中文  |  简体中文  |  Items with full text/Total items : 51258/86283 (59%)
Visitors : 8009014      Online Users : 45
RC Version 7.0 © Powered By DSPACE, MIT. Enhanced by NTU Library & TKU Library IR team.
Scope Tips:
  • please add "double quotation mark" for query phrases to get precise results
  • please goto advance search for comprehansive author search
  • Adv. Search
    HomeLoginUploadHelpAboutAdminister Goto mobile version
    Please use this identifier to cite or link to this item: http://tkuir.lib.tku.edu.tw:8080/dspace/handle/987654321/22084


    Title: 會計師事務所組織文化與組織績效關係之研究
    Authors: 蔡信夫;黃浩杰
    Contributors: 淡江大學會計學系
    Date: 2000-04
    Issue Date: 2013-05-01 18:49:29 (UTC+8)
    Publisher: 臺北縣淡水鎮 : 淡江大學
    Abstract: 在面對經濟自由化、國際化的趨勢下,會計師事務所欲在競爭激烈的環境中求生存與發展,良好的組織文化是不可缺少的。組織文化已被視為管理上的有力要素(Kharbanda & Stallworthy, 1991)及獲取效率之重要觀念(Schultz, 1992) ,更成為影響公司績效的一股強大力量(Grey & Gelfond, 1990) 。
    Deshpande et al. (1993)將文化歸為四種類型探討其與經營績效的關係,結果發現市場、活潑文化之公司績效比家族、階級文化的公司績效佳。呂碧茹(民88)也指出不同企業文化類型之高科技產業在組織績效構面因素主則皆具有顯著差異,且創新型文化表現為最佳,而官僚型文化則為最差。
    因此,本研究以三人(含)以上合夥之會計師事務所為研究母體,並嘗試以Quinn(l988) 、江岷欽(民82) 等依據競爭價值觀點提出的組織文化類型、理性主導、成長調適、共識凝聚、層級節制等四種文化類型來探討其與組織績效的關係。
    研究結果發現:
    1.目前會計師事務所的組織文化以凝眾共識型的組織文化所佔比例最高,佔32.7% ,其次依序為不明顯型文化、理性主導文化、成長調適文化、層級節制文化。
    2. 五大會計師事務所在成長調適文化與理性主導文化的表現較非五大會計師事務所突出。
    3.五大會計師事務所不論在整體績效、競爭力、產業績效、收取公費等績效表現上顯著高於非五大會計師事務所(P<0.05) ,在效率方面則達0 .1的顯著水準。
    4. 本研究發現事務所組織文化的不同對組織績效有顯著性的影響,以成長調適文化的績效最佳,理性主導文化的績效最差。
    Relation: 第四屆兩岸會計與管理學術研討會論文集,頁73-102
    Appears in Collections:[會計學系暨研究所] 會議論文

    Files in This Item:

    File SizeFormat
    index.html0KbHTML68View/Open

    All items in 機構典藏 are protected by copyright, with all rights reserved.


    DSpace Software Copyright © 2002-2004  MIT &  Hewlett-Packard  /   Enhanced by   NTU Library & TKU Library IR teams. Copyright ©   - Feedback